Gratis fragt over 295 kr. - ellers 25 kr.

Gratis fragt over 295 kr. - ellers 25 kr.

Dag-til-dag levering

Dag-til-dag levering

Kvalitet til lavpris

Kvalitet til lavpris

Bedst bedømte

Bedst bedømte

Kategorier

B9 vitamin - Folinsyre/Folsyre

B9-vitamin spiller en rolle i energistofskiftet og er alment kendt under navnet Folsyre, Folat, Folacin eller Folinsyre. Den syntetiske form, der findes i kosttilskud, er Folinsyre.

Ønsker du at vide mere om, hvad folinsyre er godt for, den anbefalede daglige dosis, mangel på folinsyre og kosttilskud, kan du læse mere om Folinsyre/B9-vitamin lige her >>

Hvad er Folinsyre (B9-vitamin)?

Folinsyre, nærmere bestemt B9-vitamin, er kendt under mange navne og former. Blandt andet findes også folsyre, folat og folacin som er naturligt forekommende i mad og folinsyre som er en syntetisk udgave af dette vitamin. B9-vitamin bruges blandt andet når kroppen danner nye celler.

I modsætning til B12-vitamin, hvor kroppens depoter kan holde i flere år, lagres folsyre i depoter i leveren og bruges ret hurtigt inden for 2-3 måneder. Derfor er det vigtig at opretholde et kontinuerligt indtag af vitaminet. Leveren indeholder ca. halvdelen af kroppens samlede indhold af B9-vitamin.

Hvad er Folinsyre (B9-vitamin) godt for?

B9-vitamin har bidrager til normal bloddannelse og spiller en rolle i celledelingsprocessen. Desuden bidrager Folsyre til en normal psykologisk funktion samt immunsystemets normale funktion. Folat bidrager også til en normal aminosyresyntese og normal omsætning af homocystein, Foruden det bidrager folinsyre til vævsvæksten hos den gravide kvinde samt til at mindske træthed og udmattelse.

Hvor meget Folinsyre (B9-vitamin) må man tage?

Den øvre grænse på dagligt indtag af folinsyre ligger på 1.000 mcg. Dog ses overdoseringer sjældent, da overskydende folinsyre udskilles med urinen. Der er imidlertid lidt forskel på den anbefalede daglige dosis alt efter alder og andet.

Anbefalet daglig dosis
  • Børn: 75 mcg dagligt
  • Voksne: 200-300 mcg dagligt
  • Kvinder mellem 18-30 år: 400 mcg dagligt
  • Gravide og ammende: 400-500 mcg dagligt
Kvinder som ønsker at blive gravide bør også tage 400-500 mcg. folinsyre dagligt tre måneder før man planlægger at blive gravid og fortsætte med det mindst tre måneder ind i gravidteten.

Gravide som tidligere har født børn med rygmarvsbrok, anbefales et tilskud med 5 mg folinsyre dagligt.

Hvad findes Folinsyre (B9-vitamin) i?

Hvis man skal have folsyre gennem mad er det, ligesom med de andre B-vitaminer, primært kornprodukter og kød som indeholder tilstrækkelige mængder folat. Særligt gode kilder til B9-vitamin er dog lever, grønne bladgrøntsager (fx spinat og grønkål) og bælgfrugter.

Ved opvarmning bliver folsyre delvist nedbrudt, og derfor er der væsentligt mere B9-vitamin fødevarer, som ikke er blevet varmebehandlet.

Mangel på Folinsyre (B9-vitamin)

Visse befolkningsgrupper har større sandsynlighed for at lide af decideret mangel på folat. Det er ofte folk der tager bestemte livstilsvalg eller er på medicin. Følgende vil have en større risiko for folsyremangel: Alkoholikere, gravide, rygere, personer på ekstreme slankekure, ældre med en ensidig kost, personer med arvelig blodmangel, personer i kronisk dialyse samt personer med tyndtarmsygdomme.

De symptomer, der typisk viser sig ved mangel på folsyre er megaloblastær anæmi, irritation i tungen, myelopati og depression. Blodmangel er en af de almindelige symptomer på mangel. Hvis man som kvinde har underskud af folinsyre mens man er gravid, kan barnet blive født med rygmarvsbrok.

I sidste ende er det din læge, som skal og kan identificere, om du har mangel på folinsyre.

Hvis du ønsker et kosttilskud specifikt med Folinsyre, kan du bl.a. få: Folsyre (Folinsyre) "Super" økonomikøb - 180 tab. fra Natur Drogeriet og Folsyre 400 mcg - 90 tabs. fra DFI

Brug for hjælp?

Har du et problem med din ordre, et spørgsmål til et produkt eller andet? Du er altid velkommen til at kontakte os.

Kontakt os