Gratis fragt over 295 kr. - ellers 25 kr.

Gratis fragt over 295 kr. - ellers 25 kr.

1-3 dages levering

1-3 dages levering

Kvalitet til lavpris

Kvalitet til lavpris

Bedst bedømte

Bedst bedømte

Kategorier

E Vitamin

E-vitamin er måske ikke et af de mest omtalte vitaminer, men vigtigheden af dette vitamin bør ikke undervurderes. E-vitamin virker som en antioxidant, der beskytter kroppens celler mod oxidering. Kroppen producerer ikke vitaminen naturligt, hvorfor man bør overveje et supplerende kosttilskud.

Læs mere om E-vitamin, lige her >>

Hvad er E-vitamin?

I denne tekst vil vi gerne forsøge at gøre dig klogere på hvad e-vitamin egentlig er. Man hører ofte om de andre lidt mere "populære" vitaminer, som B-vitamin, C-vitamin og D-vitamin. Herunder dækker vi emner som vitaminets funktion i kroppen, hvilken dosis du skal have, vores kosttilskud med e-vitamin og meget mere.

Men først forsøger vi at forklare helt præcist hvad e-vitamin er, uden at blive for tekniske. E-vitamin, eller vitaminer, er en betegnelse for 8 fedtopløselige forbindelser der inkluderer 4 tokotrienoler og 4 tokoferoler. Den slags der findes mest af i mad og kosttilskud er tokoferol. Den mest aktive form af tokoferoler d-alfa-tokoferol.
Et fedtopløseligt vitamin, som e-vitamin er, skal helst indtages med fedtholdige fødevarer. Derved optages e-vitaminet bedre i tarmene. E-vitamin er derfor ofte naturligt forekommende i fedtholdige fødevarer. E-vitamin er et kraftigt naturligt antioxidant. Men hvad gør det egentlig i kroppen?

Hvilken Funktion har E-vitamin?

Eftersom e-vitamin er et antioxidant vitamin, beskytter den mod oxidering. Mere specifikt, oxidering, eller forharskning af kroppens celler. E-vitamin beskytter helt præcist fedtstofferne i kroppen mod oxidering.

E-vitamin er essentielle for de membraner som findes rundt om cellerne i kroppen. E-vitamin beskytter derved fedtet i membranerne fra at harske og dermed også cellerne i sig selv. Vi producerer ikke selv e-vitamin i kroppen, og har derfor brug for at få det gennem kosten eller som kosttilskud. E-vitamin fungerer ofte i samspil med co-enzymet Q10 og det populære C-vitamin.

E-vitamin Mangel

Hvis ikke e-vitamin indtages i en tilstrækkelig grad gennem kost eller kosttilskud, kan der over længere perioder opstå komplikationer. Da e-vitamin er fedtopløseligt, skal man gå i lidt før man mærker til manglen.

Symptomerne på e-vitamin mangel er muskeltræthed, balance- og synsforstyrrelser. For tidligt fødte børn og børn med sygdomme der giver en nedsat fedtoptagelse er i risikozonen for at udvikle e-vitamin mangel.

Da e-vitamin har betydning for optagelse af fedt i kroppen, er alle med en fejl i fedtoptagelsen i risiko for e-vitaminmangel. De skal nemlig bruge mere end normalt for at kunne optage fedtet.

Personer med arvelige sygdomme som rammer, eller befinder sig i de røde blodlegemer er også i risiko for mangel på e-vitamin.

E-vitamin - Den daglige dosis

Der er forskellige anbefalede daglige dosiser alt efter køn. Hvis du hører under en af dem der er i risiko for e-vitamin mangel, bør du opsøge en læge, hvis du ikke allerede har gjort dette.

Mænd: 10 mg.
Kvinder: 8 mg.
Gravide og ammende: 10 og 11 mg.

E-vitamin som Kosttilskud

E-vitamin i kosttilskud er ofte lavet med henblik på at kurere en decideret mangel. Som kosttilskud kommer E-vitamin ofte i en "soft-gel" tablet af gelatine. Inden i er E-vitaminet opløst i en olie, som sikrer bedre optagelse. Vores populære mærker inkluderer Natur Drogeriet, Solaray, Berthelsen og Solgar.

E-vitamin i Kosten

Det anbefales, at man får sit daglige tilskud af e-vitamin gennem kosten. Derfor vil vi guide dig gennem e-vitamin holdige føevarer. Ofte vil du se, at e-vitamin er tilsat olier, bl.a. fiskeolier. Heri har vitaminet den samme effekt som den har i kroppen. Den beskytter mod harskning. Det kan derfor kaldes en slags konserveringsmiddel.

Herunder kommer en liste på 5 almindelige fødevarer der gode at spise, hvis man gerne vil nå sin daglige dosis gennem kosten:

- Fede fisk
- Æg
- Hvedekerner
- Hasselnødder
- Broccoli

E-vitamin Overdosis

Da e-vitamin er fedtopløseligt, kan kroppen ikke så nemt skille sig af med det når den får for meget. Sundhedsstyrelsen anbefaler derfor, at man får sin e-vitamin gennem kosten medmindre man har fået andet at vide af sin læge. Det sagt, så er det sjældent med en overdosis. Du kan i værste fald få hovedpine og symptomer i mave og tarm.

Brug for hjælp?

Har du et problem med din ordre, et spørgsmål til et produkt eller andet? Du er altid velkommen til at kontakte os.

Kontakt os