Gratis fragt over 295 kr. - ellers 25 kr.

Gratis fragt over 295 kr. - ellers 25 kr.

1-3 dages levering

1-3 dages levering

Kvalitet til lavpris

Kvalitet til lavpris

Bedst bedømte

Bedst bedømte

Kategorier

Jod

Jod er kendt som det mineral man tilsætter salt, men det kan også bruges som kosttilskud.

Hvorfor og hvad det gør godt for kommer vi meget mere ind på, lige her >>

Hvad er Jod?

Jod er et mineral der findes i det periodiske system. Det er nok mest kendt fra almindelig bordsalt hvor det er tilsat. Det er det blevet siden 1998, da der generelt blev spist for lidt jod i Danmark. Dette kan resultere i sygdommen struma, som rammer skjoldbruskkirtlen ved mangel på jod.

Jods virkning i kroppen

Udvortes kan Jod bruges på smårifter, små sår og læsioner som et bakterie og svampedræbende middel. Men inde i kroppen er Jods primære funktion at vedligeholde skjoldbruskkirtlens normale funktion og produktionen af de hormoner der produceres i denne. Disse kan have betydning for:

  • En normal kognitiv og neurologisk funkton
  • Vedligeholdelsen af en normal hud
  • Dit energistofskifte


Jodmangel - Symptomer og behandling

Jodmangel kan som sagt føre til den rimelig almindelige sygdom, Struma. Denne kan forårsage vægtstigning, kuldefornemmelse og træthed. Det er ofte børn og ældre over 60 der rammes af struma.

Hvis man tror, at man har struma skal man tale med sin læge. For symptomerne på jodmangel er de samme som dem ved en overdosis af jod. Man skal derfor passe på med at selvdiagnosticere.

Man behandler selvfølgelig jodmangel ved at øge sit indtag af jod. Det kan enten være gennem kosten eller ved indtag af kosttilskud.

Jod - Anbefalet daglig dosis

  • Børn og voksne over 11 år: 150 mcg.
  • Maksimale tolerable grænseindta: 450 mcg.

Jod i Kosttilskud

Jod findes i flere varianter bl.a. helt almindelige doser, stærke doser, i form at tang (som er rigt på jod) og som vegansk food-grown kosttilskud.

Vores kosttilskud med Jod, også kaldet Iodine eller findes i Kelp, er ofte veganske eller vegetariske, som fx. dem fra Solgar og Wild Nutrition. Også Berthelsens varianter er vegetabilske. Blæretang og kelp, som man skal kigge efter, hvis man vil have den "naturlige" kilde til Jod produceres af bl.a. Natur Drogeriet, Nani og Solgar

Jod i mad - Hvad skal man spise

I kraft af, at der begyndte at blive tilsat jod til fødevarer er jod ikke det mineral der er nemmest at få tilstrækkeligt af gennem kosten. Der er dog visse fødevarer som man kan spise, for at få lidt ekstra jod ind i systemet.
  • Tang - Naturligt rig på jod og andre mineraler
  • Fisk og skaldyr - Har et naturligt indhold af jod, som daler drastisk ved tilberedning
  • Mælk og mælkeprodukter - Indeholder også en lille smule jod

Brug for hjælp?

Har du et problem med din ordre, et spørgsmål til et produkt eller andet? Du er altid velkommen til at kontakte os.

Kontakt os